sobota 24. září 2016

Síla čerstvých šťáv a recenze na odšťavňovač Kuvings C9500


Čerstvé šťávy z ovoce a zeleniny jsou nejen velmi lahodné a svěží, ale také pro náš organismus velmi prospěšné. Obsahují spoustu vitamínů, minerálů, enzymů a dalších látek. Získali si své místo hlavně při boji s různými nemocemi, snižují nadváhu, zlepšují trávení, detoxikují organismus, odstraňují únavu a dodávají tělu neuvěřitelnou energii a vitalitu.

Šťávy jsou tekuté potraviny, které obsahují čistou organickou vodu nejlepší kvality. V rostlinách se přeměňuje anorganická voda na organickou, která je pro nás vhodná a prospěšná. Šťávy ale musíme pít čerstvé, nevařené, nepasterizované a bez konzervantů, jinak se enzymy a jejich činnost naruší a šťávy se stanou anorganickými.

,,Smysl pití šťáv spočívá vlastně v tom, učinit tělo schopným přijímat živoucí účinné látky z ovoce a zeleniny co nejrychlejším způsobem, bez zatížení zažívacího ústrojí prací, potřebnou k zpracování celulózy." 
Dr. Norman W. Walker, Čerstvé ovocné a zeleninové šťávy


Čistá šťáva z bílého hroznového vína.

Rozdíl mezi šťávou a celými plody

Díky šťávám dodáte tělu až 68% vitamínů, kdežto u celých plodů pouze 17%. Je to z toho důvodu, že celé plody obsahují i nerozpustnou vlákninu, která nemá žádnou výživovou hodnotu a pouze působí jako metla během střevní peristaltiky. Tímto brzdí a zpomaluje vstřebávání vitamínů. Tím, že odstraníme vlákninu, dosáhneme rychlejšího strávení a lepšího vstřebávání.Vitamíny ze šťáv se vstřebávají již do 15 minut po vypití.


Ochrana před pesticidy a postřikovými látkami

Pokud nemáte ovoce a zeleninu ze zahrádky, ale z obchodu a není bio, tak je velmi pravděpodobné, že kvůli pesticidům a postřikům to nebudou zas tak kvalitní potraviny a ve velkém množství mohou být i škodlivé. Pokud si ale z toho ovoce a zeleniny připravíme čerstvou šťávu, získáme kvalitní a výživný nápoj, protože veškeré škodliviny se nachází ve vláknině a tu díky odšťavňování odstraníme.


Kolik šťávy vypít denně?

Pití čerstvých šťáv není nijak omezené. Dr. Walker ve své knize píše, že asi půl litru denně je to nejmenší množství přinášející postřehnutelné výsledky. Lepší je jeden až dva litry denně. Čím více šťáv vypijeme, tím dříve se dostaví výsledky.


,,Zvykněte si pít čerstvě připravené ovocné a zeleninové šťávy! Jsou to jediné nápoje, které nás zásobují pravou vitální energií."
Marilyn Diamond






,,Ovocné šťávy velmi dobře čistí tělo (pokud je ovoce správně zralé), dodají tělu potřebné cukry a uhlovodany. Zeleninové šťávy stavějí a obnovují tělo, obsahují všechny aminokyseliny, minerály, soli, vitaminy a enzymy, které potřebujeme pro zdravý život (za předpokladu, že se pijí čerstvé, bez konzervačních prostředků a jiných úprav). Abychom tělu pomohli v regeneraci a očistě, je vynikající zvolit půst syrovými šťávami. Sama jsem zvolila před dvěma lety dvacetitřídenní půst s mrkvovo-řepovou šťávou a pociťovala jsem skvělé výsledky."

Anna Hýžová, Škola živé stravy


Raději zeleninové šťávy než ovocné

Doporučují pít spíše zeleninové šťávy než ovocné a to důvodu rychlého vstřebávání glukózy ze střeva do krve (glykemický index). Ovoce je lepší jíst celé, protože obsahuje i vlákninu, která brzdí vstřebávání glukózy. Glykemický index bychom se měli snažit držet na nižší úrovni - šetříme tak slinivku, předcházíme pocitu hladu, tvorbě tukových zásob a chutím na sladké.

Zelenina má nižší glykemický index, proto se toho nemusíme bát. Ne každému ale chutná čistá zeleninová šťáva, proto je dobré udělat kompromis a vytvořit si ovocno-zeleninovou šťávu. Chutná skvěle a neobsahuje tolik cukru.

Jablko, mrkev, červená řepa, okurek


Zdravotní přínosy odšťavňování

Pomáhá v léčbě chronických chorob ♥ Posiluje imunitní systém ♥ Zpomaluje stránutí ♥ Zmírňuje alergie ♥ Zvyšuje hladinu energie ♥ Zlepšuje spánek ♥ Zlepšuje trávení, hydratuje tělo ♥ Posiluje krevní oběh ♥ Pomáhá se snižováním nadváhy ♥ Posiluje kosti ♥ Regeneruje orgány ♥ Posiluje vlasy a nehty ♥ Pomáhá odstraňovat toxiny z těla ♥ Pomáhá dosáhnout požadované množství denní dávky ovoce a zeleniny ♥ Zlepšuje duševní jasnost ♥ Zlepšuje náladu ♥ Vede ke zdravějším stravovacím návykům ♥ Snižuje potřebu užívání léků ♥ Zmírňuje depresi ♥ Budete se cítit dobře všude po těle ♥ Snižuje nebo odstraňuje nepřeberné množství chorob ♥


,,Pomocí konzumace čerstvých šťáv naše buňky rychle vstřebávají dané živiny. Když spořádáme celou syrovou mrkev, získáme pouze malý podíl beta-karotenu, který potřebujeme, tedy přibližně tři procenta. Pokud mrkev uvaříme, získáme tak ještě méně. Když tuto mrkev odšťavníme, získáme sto procent beta-karotenu, protože tyto živiny oddělíme od vlákniny, která brzdí jejich vstřebávání. Výsledkem je, že koncentrované množství živin ve šťávě jde přímo do našeho krevního oběhu a vstřebá se rychleji. Proč je to vůbec důležité? Jedním důvodem je, že pití šťáv odlehčí našemu trávicímu ústrojí práci s trávením vlákniny. Tělo pak může použít tuto energii k posílení imunitního systému. To je také jedním z důvodů, proč je šťávový půst tak dobrý v boji proti stárnutí."
Mimi Kirk, Moderní odšťavňování


Bílé hroznové víno, okurek, špenát, římský salát


Pravidla při pití šťáv

1. Šťávy pijte hned a neskladujte. Šťávy velmi rychle oxidují (do třiceti minut), proto je třeba je vypít hned a zbytečně neskladovat. Pokud se ale přesto rozhodnete si trochu šťávy schovat na další den, vybírejte skleněné nádobí, nejlépe zavařovací sklenici, kterou naplňte až po pokraj a zavíčkujte. Takto lze alespoň trochu zabránit ztrátám živin při oxidaci.

2. Pijte pomalu. Pokud pijeme čerstvé šťávy velmi rychle, nepřinesou nám potřebný užitek, protože neprojdou správným trávicím procesem. Doporučuji, abyste si šťávu pomalu vychutnávali a v ústech mísili se slinami.

3. Vybírejte kvalitní plody. Rozhodně neodšťavňujte nějaké nahnilé či dokonce plesnivé plody.

4. Zeleninu či ovoce před odšťavněním důkladně umyjte.

5. Pijte šťávy pouze na lačný žaludek (min. 3 hodiny po jídle nebo max. 30 minut před jídlem). Pokud vypije šťávu po jídle, šťáva nebude moci přes tu potravu projít a cukry v ní obsažené začnou kvasit, což jistě nechcete.

Mrkev, okurek, bílé hroznové víno


,,Neexistují žádné tabletky na světě, které by mohly obstarat výživu naší krvi. Medikamenty jsou přinejlepším vhodné jako dočasné ,,berličky". Syrové šťávy naproti tomu nejsou žádné léky. Jsou-li čerstvé a správně připraveny, jsou těmi nejlepšími živými a regeneračními potravinami, jaké můžeme tělu poskytnout."
Norman W. Walker, Zdraví a salát 



Ještě než přejdu k recenzi na odšťavňovač Kuvings, chtěla bych vám doporučit jeden skvělý dokumentární film o jednom podnikateli, který trpěl obezitou a chronickou kopřivkou, ale jednoho dne se rozhodl překopat svůj život a začít žít zdravě. Koupil si odšťavňovač a následujících 60 dní pil pouze šťávy z ovoce a zeleniny. Jeho tělo se začalo uzdravovat a stal se motivací pro spoustu lidí.

Tento film se jmenuje Tlustí, nemocní a téměř mrtví a níže máte odkaz, abyste se mohli podívat.


JAKÝ VYBRAT ODŠŤAVŇOVAČ?

Na trhu máme čtyři druhy odšťavňovačů - odstředivý, šnekový, dvouhřídelový a ruční. O základních rozdílech se můžete dočíst v tomto článku - http://www.atranet.cz/faq-odstavnovace-citrusovace-a-mixery/t-353. Já jsem doma měla pouze odstředivé, ale od té doby, co jsem vyzkoušela šnekový, tak odstředivý bych si už asi nikdy nekoupila. Takže pokud jste se rozhodli, že zařadíte čerstvé šťávy do svého života, a nevíte, jaký odšťavňovač vybrat, rozhodně doporučuji, abyste si trochu připlatili a raději zainvestovali do kvalitního šnekového odšťavňovače. Vyplatí se to. A já mám pro vás tip na jeden konkrétní - nejnovější model Kuvings C9500!



KUVINGS C9500


Odšťavňovač Kuvings C9500 je nový šnekový odšťavňovač s větším otvorem, který pojme celé ovoce a zeleninu, a tak minimalizuje ztráty živin způsobené oxidací při krájení.

Patentovaná nízkootáčková technologie a lisovací šnek efektivně extrahuje šťávu namísto pouhého rozdrcení ovoce a zeleniny. Navíc dosahuje vyšší výtěžnosti.



Rychlost
Platí, že množství vitamínů a minerálů ve výsledném produktu se snižuje tím více, čím rychlejší je odšťavňování. Takže při odšťavňování rozhodně nespěchejte a v klidu si na svou šťávu počkejte. Kromě toho také pomalé lisování zjemňuje celý proces a vše pobíhá při nižších teplotách,což je více šetrnější.

Hlučnost
Po přechodu z odstředivého odšťavňovače na šnekový jsem si hned všimla, že šnekový je mnohem tišší. A to jistě oceníte, pokud jste ranní ptáčata a chcete si ráno připravit čerstvou šťávu, ale celá rodina či spolubydlící ještě spí a vy je svým odšťavňováním nechcete probudit. 






Kuvings Whole Slow Juicer uchovává více živin, vitamínů, minerálů a enzymů v nápoji lahodné chuti.



Velký plnící otvor je velkou výhodou, protože vám ušetří čas, který byste ztratili krájením. Pokud ale máte času dost, tak z pohledu životnosti je dobré alespoň trochu potřebné suroviny nakrájet, abyste zbytečně odšťavňovač tolik nezatěžovali. Bát se ale celých plodů rozhodně nemusíte. Díky silnému motoru si Kuvings umí sám suroviny nakrájet a rozdrtit.



Kuvings si snadno poradí s mrkví, jablky, červenou řepou, hrozny, listovou zeleninou, bobulovinami, melounem, citrusy, okurkou... a to samozřejmě není vše. Jediné, s čím si neporadí, jsou šípky a samotná aronie. Ale bez toho se dá v klidu žít.

Potěšilo mě, že si levou zadní poradí s rakytníkem, který na zahradě už několikátým rokem pěstujeme a vždy máme velkou úrodu. Táta z něj vyrábí rakytníkový sirup (ale protože je plný cukru a zahřívá se na vysokou teplotu, tak jsem si odlila rakytníkovou šťávu do mrazáku, abych nějaké ty vitamínky zachránila) a vždy ho odšťavňoval nadvakrát i natřikrát. Ale díky Kuvingsu jsme ho letos odšťavnili pouze jednou a i tak jsme měli dost šťávy a odpad byl velmi suchý. Pokud tedy také sklízíte rakytník a něco z něj vyrábíte, tak určitě doporučuji jako pomocníka Kuvings.

Rakytníková šťáva - pořádná dávka vitamínu C


A udělala jsem i takový menší test, kdy jsem vytáhla i můj starý odstředivý odšťavňovač a odšťavnila si mrkev v odstředivém i šnekovém. Rozdíl byl poznat. Šťáva z odstředivého měla v sobě kousky vlákniny, kdežto šťáva z Kuvingsu byla krásně čistá. A také chuť byla u obou úplně jiná. Proto Kuvings vítězí na plné čáře!

A když už jsme u té mrkvové šťávy, tak pokud je vám líto vyhodit "odpad", mám pro vás jeden TIP. Smíchejte mrkvový "odpad", celozrnnou žitnou mouku, mleté lněné semínko a vodu a nechejte pár hodin odpočinout. Poté vytvořte placky, které následně upečte. A máte skvělé zdravé pečivo, které je vhodné i pro oslabené trávení. To stejné by šlo udělat i s "odpadem" z červené řepy.

Určitě brzy sepíšu recept do samostatného článku :)




A co kromě čerstvých šťáv vám Kuvings umožní připravit?

Výroba rostlinného mléka v odšťavňovači


Domácí rostlinná mléka se dají snadno vyrobit v mixéru, ale ještě snadněji je vyrobíte v odšťavňovači! Stačí pouze namočit ořechy na pár hodin do vody a poté i s vodou dát do odšťavňovače. Vyteče vám skvělé lahodné mléko, které už ani nemusíte dále cedit přes plátýnko, takže ušetříte i nějaký ten čas.

Jediné mínus je, že odšťavňovač není vhodný na drobnější semínka jako je mák, kokos, sezamová a konopná semínka. Takže pokud patříte mezi milovníky makového (či jiného) mléka, raději sáhněte po mixéru. Odšťavňovač doporučuji spíše pro mandle, kešu nebo sójové boby.



Kromě jemného síta, které je součástí základního balení, si můžete objednat i síto na smoothies a homogenizační pouzdro. To také získáte, pokud si objednáte sadu Exclusive (koupíte ZDE).


Domácí zmrzlina


Díky homogenizačnímu pouzdru můžete v odšťavňovači Kuvings snadno připravit i domácí zmrzlinu. Stačí do otvoru naházet mražené banány a další ovoce a vyjede vám skvělá zmrzlina. Je to rychlé a velmi snadné. A také samozřejmě zdravé, protože neobsahuje žádný přidaný cukr.

Já si připravila zmrzlinu z banánů a rybízu s malinami. Na závěr jsem k tomu přidala i kokos a kakaové boby. Mňam!



Připravte si i lahodné smoothie!


Pokud zrovna nemáte chuť na šťávu, ale spíše na něco více krémovějšího, tak si můžete v odšťavňovači snadno připravit i smoothie. Stačí na to mít síto na smoothies, potřebné ingredience a lahodná svačina bude brzy na světě.

Vzhledem k tomu, že mám ale mixér (recenzi na Vitamix si můžete přečíst zde), tak raději si připravuji smothies v mixéru. Je to rychlejší a pohodlnější. Popravdě, umývání odšťavňovače není nic, co bych dělala s radostí. Kdo by taky jo, že.


Banán, nepražené kakao, voda


Když to teda vše shrnu, tak Kuvings je super a jsem moc ráda, že ho mám doma. Odpad je suchý, šťáva čistá a chutná skvěle. Také není vůbec hlučný, takže s tím nikoho nebudete otravovat. Dokáže také snadno vyrobit mandlové mléko, které je luxusní. A pokud nemáte doma mixér, rozhodně si k tomu kupte i síto na smoothies a homogenizační pouzdro, díky kterým snadno vykouzlíte další skvělé pokrmy. Za mě naprostá spokojenost a doporučuji Kuvings všemi deseti! :)


A na závěr fotografie ještě zabaleného odšťavňovače

Další recenze na Kuvings můžete najít zde:



A co vy? Také jste podlehli kouzlu pití čerstvých šťáv? 


Přeji nádherný zbytek dne a pevné zdraví! 



Zdroje informací:

Dr. Norman W. Walker. Čerstvé ovocné a zeleninové šťávy. 1. vydání. Olomouc: FIN, 1993. 174 s. ISBN 80-85572-55-9
Mimi Kirk. Moderní odšťavňování - kompletní průvodce. 1. vydání. Synergie Publishing SE, 2016. 260 s. ISBN 978-80-7370-436-0
Dr. Norman W. Walker. Zdraví a salát. 1. vydání. Olomouc: FIN, 1994. 223 s. ISBN 80-85572-65-6
David Frej, Radmila Zrůstková. Šťávy a míchané nápoje z přírody. 1. vydání. Praha: Eminent, 2015. 215 s. ISBN 978-80-7281-502-9
http://www.atranet.cz/kuvings-c9500pr-c7000-exclusive-cerveny-darek-a-doprava-zdarma
http://www.najimseazhubnu.cz/tipy-na-vynikajici-cerstve-stavy/
http://veganza.cz/index.php/vyziva/174-ovocne-a-zeleninove-stavy
https://www.celostnimedicina.cz/cerstve-ovocne-a-zeleninove-stavy.htm
http://www.centrumzdravibrno.cz/nase-nabidka/ovocne-a-zeleninove-stavy/
http://www.nasytsvoudusi.cz/2014/04/pruvodce-odstavnovanim-leciva-sila_4.html
http://slunecnyzivot.cz/2013/06/slava-ovocnym-zeleninovym-a-bylinnym-stavam/

5 komentářů:

  1. Skvělej blog! :) Určitě ocením, pokud se koukneš někdy na můj: http://crossfitness.blog.cz/

    OdpovědětVymazat
  2. wow!!! úžasnej článek!! tolik super informací pohromadě, krásně a srozumitelně napsaný a ty fotky!!! :) a konkrétně tenhle odšťavňovač ti závidim!! musim si na něj taky našetřit :)

    OdpovědětVymazat
  3. Jsem hrozně ráda, žes mi napsala na můj blog a já díky tomu našla ten Tvůj, protože je S-K-V-Ě-L-Ý! Odebírám a těším se na další články! :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Juuuu, moc děkuju! :) Mám rozepsaných spouustu článků, tak se mi podaří je brzy dokončit :)

      Vymazat
  4. Jo je to úžasně suprový odšťavňovač. Máme teda v jiné barvě - https://www.odstavnovace-mixery.cz/kuvings-c9500s-c7000-bily-P57aca1444894f/ ale je naprosto perfektní.

    OdpovědětVymazat

Děkuji všem za komentáře! :)