pátek 26. srpna 2016

Bezlepkový jáhlový chléb s chia semínky



Jestliže se snažíte jíst bezlepkově, v obchodech moc bezlepkové pečivo nenajdete. A pokud ano, tak je zbytečně předražené a složení také není žádná sláva, takže nezbývá nic jiného, než si udělat něco domácího.

A když už jsem se rozhodla upéct domácí bezlepkový chléb, chtěla jsem vyzkoušet něco neobvyklého. A tak jsem mouku úplně vynechala a upekla chléb z celých zrn.

Tento chléb je lehce stravitelný, bezlepkový a velmi výživný, takže tvoří skvělou náhradu za obyčejné pečivo. Konzistencí se ale obyčejnému pečivu vůbec nepodobá.



JÁHLY




Jáhly jsou přirozeně bezlepkovou obilovinou. Vznikají odstraněním nestravitelné slupky z prosa. Proso je původem z Afriky, kde je dodnes základní surovin pro přípravu placek, chlebů a kaší.

Jáhly obsahují spoustu železa, fosforu, hořčíku, manganu a vitamínů B (zejména B1 a B2). Obsahují také prospěšné nenasycené mastné kyseliny. Patří mezi nejlépe stravitelné obiloviny. Po strávení mají na tělo mírně zásadotvorný účinek.

Díky vyššímu obsahu železa jsou jáhly velmi vhodné pro chudokrevné děti i dospělé.

Tato obilovina harmonizuje činnost slinivky břišní a žaludku, je tedy velmi vhodná a léčivá pro diabetiky.

Jáhly působí na organismus diureticky, což znamená, že podporují funkci ledvin a odvádí vodu z těla.

Vzhledem k tomu, že obsah tuku je zde vyšší než u ostatních obilovin, jsou více náchylnější k oxidaci, snadněji žluknou. Delším skladováním hořknou. Abychom se zbavili hořkosti, je dobré jáhly před vařením několikrát spařit horkou vodou.



CHIA SEMÍNKA




Jsou vynikajícím zdrojem vlákniny, jsou plné antioxidantů a bílkovin, obsahují velké množství vitamínů a minerálů a jsou nejbohatším známým rostlinným zdrojem esenciálních mastných kyselin.

Kromě toho také mají schopnost na sebe vázat vodu, což přispívá k vnitřní hydrataci těla a tím i k dobrému stavu pokožky a k lepšímu fyzickému výkonu.

Jsou velmi vhodné pro diabetiky, protože zpomalují trávení zkonzumovaných polysacharidů na glukózu, což ovlivňuje hladinu cukru v krvi.

Mají samozřejmě spoustu dalších pozitivních účinků, ale to by se z receptu na chleba stal článek o chia semínkách. O tom třeba zase někdy příště :))



RECEPT



BEZ LEPKU, VEGAN


Ingredience:

300g jáhel (v syrovém stavu)
60g chia semínek
250 ml vody
2 lžíce olivového oleje
1/2 lžičky jedlé sody
1 lžička soli (používám himalájskou růžovou)
1 lžíce jablečného octa
1 lžička mletého kmínu

+ slunečnicová semínka (nebo jakákoliv jiná)

Postup:

Jáhly si večer namočíme a ráno vodu slijeme a jáhly propláchneme. Chia semínka namočíme do 250 ml vody a necháme asi půl hodiny nabobtnat. Vzniklý chia gel dáme do větší mísy a přidáme i propláchnuté jáhly a pořádně zamícháme. Polovinu směsi vložíme do mixéru a společně s olejem, jedlou sodou, solí, kmínem a jablečným octem rozmixujeme. Rozmixovanou směs dáme do nerozmixované směsi a vše spojíme dohromady. Přidáme i slunečnicová semínka a opět pořádně promícháme. Dáme do formy na chléb, kterou jsme si předtím vyložili pečícím papírem. Dáme do předehřáté trouby na 180°C a pečeme 25-30 minut.




Abych pravdu řekla, tak jsem ani nepočítala s tím, že se to povede. Byl to spíš takový experiment. Ale z výsledku jsem nadšená, protože konzistence je fajn a chuť je také super.



Já si k tomu udělala pomazánku z bílého tofu, fazolí, tahini a tamari.




Dobrou chuť!


Zdroje informací:
Zemanová. BioAbecedář Hanky Zemanové. 1.vydání. Praha: Smart Press. 2013. 440 s. ISBN: 978-80-87049-30-3
Brazier. Vegan v kondici. 1. vydání. Praha: Mladá fronta a.s. 2014. 328 s. ISBN: 978-80-204-3400-5
http://www.uspesna-lecba.cz/chia-seminko/
http://superpotraviny.webnode.cz/seminka/chia-seminka/
http://www.slunecnice-cb.cz/slunecnice-cb/7-O-ZDR-PROSPESNYCH-POTRAVINACH/24-JAHLY
https://www.celostnimedicina.cz/jahly.htm



1 komentář:

Děkuji všem za komentáře! :)