neděle 13. listopadu 2016

Sušení "na sluníčku" s infračervenou sušičkou Yden CI IR D5

Tadaaaaa, představuji vám sušičku, která jako první na světě používá k sušení nejen teplý vzduch, ale také se nechala inspirovat přírodou a využívá k sušení infračervené vlny, stejně jako slunce. Ani se nedivím, že tato sušička ihned po svém uvedení na trh získala řadu mezinárodních ocenění.





Pár let jsem doma měla obyčejnou sušičku, kterou jsem použila možná tak dvakrát do roka na sušení medvědího česneku a máty. Když mi přišla tato nová sušička, okamžitě jsem věděla, že to je jiný level a sušení bude jedna velká radost.


Čím je tedy tento přístroj tak výjimečný?

INFRAČERVENÉ SUŠENÍ


Infračervené záření proniká hluboko do potravin a podporuje vypařování zvýšením osmotického tlaku vlhkosti. Díky tomu dochází k rychlejšímu sušení a zároveň se také zachovávají výživné látky v potravinách.

Na zadní straně dvířek je reflexní nerezová plocha, která odráží světelnou i termální energii a umožňuje rovnoměrné sušení. Díky tomuto se snižuje spotřeba energie, dochází ke zvýšení efektivnosti a zkracuje se doba sušení.


Přednosti infračerveného sušení:


1. Zachování více výživných látek, vitamínů a minerálů v potravinách
2. Lepší chuť sušených potravin
3. Rovnoměrné sušení
4. Efektivnější sušení potravin
5. Kratší doba sušení
6. Nižší spotřeba energie


Dokonce i lepší než slunce!


Tím nechci říct, že by slunce bylo horší, to rozhodně ne. Ale když teď zapomeneme na finanční stránku (protože sluníčko přeci jen nic nestojí), raději bych zvolila právě tuto sušičku. Když sušíte na slunci, nikdy nemáte jistotu ohledně hygieny a počasí. V otevřeném prostředí snadno může dojít ke kontaminaci, může to přilákat nějaký hmyz nebo také může začít pršet a se sušením je (prozatím) konec.

Pamatuji si, jak jsem před dvěma lety objevila na internetu recept na raw palačinku, která se dá snadno připravit rozmixováním banánů na hladkou kaši a následném usušením na slunci. Tak já celá natěšená rozmixovala banány, dala na plech a postavila na sluníčko. Po pár hodinách jsem se šla na ně s obrovskou chutí podívat, jak se jim daří, a skvělá nálada se vytratila. Na mém banánovém těstě sedělo asi deset much a jak si hezky pochutnávali na mé palačince!




AUTOMATICKÝ REŽIM


Sušička Yden je jako jediná na trhu vybavena čidlem vlhkosti, který v průběhu sušení monitoruje vlhkost potravin, a tak přizpůsobuje nastavení času a teploty pro optimální výsledek sušení. Takže pokud nevíte, na jakou teplotu a na jak dlouho sušit, nastavte automatický režim a sušička se o vše postará sama.

Já tento režim poprvé vyzkoušela při sušení kadeřavé petrželky (kterou jsem po usušení zapomněla zdokumentovat a teď už je rozdrobená na jemno, takže se omlouvám) a fungovalo to parádně. Usušila se asi za 6 hodin, byla krásně zelená, voňavá a suchá.

Jakmile sušička pozná, že potravina je dostatečně usušená, sama se vypne. Samozřejmě vám také dá vědět, že dokončila svou práci, zapípáním a zobrazením nápisu "END". Vy následně zmáčknete určité tlačítko a můžete se podívat dovnitř. Tadaaaaa, a můžete danou potravinu uskladnit.





VLOŽKA NA TEKUTÉ POTRAVINY


Jestliže si pořídíte sušičku, vložky na tekuté suroviny se vám určitě budou hodit, zvláště pokud máte v plánu tvořit různé sušené placky, chleby, palačinky apod. Pokud budete objednávat z e-shopu Atranet (což doporučuji), dostanete k tomu 4 vložky zdarma.






SKLADOVÁNÍ SUŠENÝCH POTRAVIN


To, že zbavíte potravinu vody, neznamená, že se stane nesmrtelnou. I o usušené potraviny se musíte starat. Rozhodně byste měli vědět, že sušené potraviny se nesmí skladovat ve vlhku, to by vám pak moc dlouho nevydrželi. Nejlepší je skladovat je ve vzduchotěsných uzavíratelných nádobách a postavit je nejlépe někam, kde jsou mimo dosah slunečních paprsků. Místnost má být suchá, větraná, čistá a neměli by tam být velké výkyvy teplot.


ZACHOVÁNÍ ŽIVIN


Věděli jste, že sušení je skvělý způsob, jak zachovat množství živin v potravinách? Podle amerického Úřadu pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) obsahují potraviny zpracované různým způsobem různé množství živin. Sušené potraviny si zachovají až 96% původních živin, mražené 40-60% a konzervované pouhých 20-30%.



A teď hurá na samotné potraviny!

SUŠENÉ ŠÍPKY




Šípky, červené plody podzimu. Víte, že obsahují velké množství vitamínu C? Ten se ale ničí při vysoké teplotě, proto je dobré sušit šípky na nižší teplotu. Já sušila šípky na 42°C přibližně 24 hodin. A sušička Yden si se šípky hravě poradila.

A co se sušenými šípky dál? Spousta lidí má v oblibě šípkový čaj. "Céčko" se ale tím pádem zničí. Zkuste třeba zalít šípky pouze teplou vodou (ne horkou!) a nechejte louhovat delší dobu, klidně i přes noc. Získáte tím chutný nápoj plný zdraví.

Nebo já si také sušené šípky rozmixovala na prášek, který si přidávám do smoothies nebo kaší. Je to skvělý způsob, jak obohatit pokrm o více vitamínů.


NAKLÍČENÁ POHANKA


Naklíčená pohanka před usušením

Pohanka je skvělá bezlepková obilovina, moje nejoblíbenější. To, že je velmi zdravá a obsahuje řadu minerálních látek a vitamínů, jistě nemusím říkat. Ale věděli jste také, že obsahuje takovou zvláštní látku nazývanou rutin? Rutin významně ovlivňuje celý náš cévní systém, zejména je skvělý na zlepšení křečových žil. Takže jestli vás trápí křečové žíly, pohanka je pro vás jasná volba!

Často se ale stává, že lidé pohanku vaří. Dlouho vaří. A čím déle se pohanka vaří, tím více se rutinu ztrácí. Proto doporučuji pohanku pouze zalít horkou vodou, přikrýt a počkat, až změkne.

Ale mám pro vás ještě lepší možnost! Naklíčit! Naklíčením zvýšíte množství výživných látek včetně rutinu. Naklíčená pohanka je poklad pro vaše zdraví. A pokud ji usušíte, můžete si udělat zásoby a pak ji jíst místo cereálií s (rostlinným) jogurtem či mlékem nebo jen tak samotnou. Chutná skvěle. Samozřejmě ji můžete i nějak ochutit, například přidáním jablka a skořice, datlí, kakaa, banánu, kokosu nebo čehokoli, co máte rádi.

V sušičce Yden jsem ji sušila 10 hodin opět na 42°C a bohatě to stačilo. Pohanka je krásně suchá a křupavá.

Sušená pohanka

Sušená pohanka s jablkem a skořicí




POHANKO-LNĚNÉ KREKRY




Z naklíčené pohanky můžete i vytvořit krekry. Já je vytvořila rozmixováním pohanky, lněného semínka, špetky himalájské růžové soli a trochy vody. Následně jsem je rozetřela na sušící tác s vložkou na tekuté suroviny a sušila 20 hodin na 42°C. Krekry jsou krásně křupavé a slouží skvěle místo pečiva nebo jen tak na svačinku. Jsou chutné a přitom taaaaak zdravé.





SUŠENÁ MRKEV




Sušení mrkve je velmi jednoduché. Stačí nakrájet mrkev na kolečka a dát do sušičky. Po pár hodinách máte mrkev usušenou. Je to skvělá náhrada místo nezdravých chipsů nebo ji můžete využít do polévky.



SUŠENÁ CUKETA




A kromě mrkve je tu také cuketa! Stejný postup - nakrájet, usušit, papat. Lze ji také před sušením ještě trochu posolit. Tím se zvýrazní její chuť a chutná ještě líp. Pusťte si nějaký skvělý film a k tomu si dejte misku sušené cukety. Dobrý, ne?



SUŠENÁ RAJČATA




Když jsme u té zeleniny, tak samozřejmě i rajčata tady nesmí chybět. Kdo by neměl rád sušená rajčata? Sušila jsem na 45°C 24 hodin.





OVOCNÁ "KŮŽE", PLACKA, PALAČINKA, ...




A na závěr pro vás mám něco sladkého! V sušičce jdou snadno vytvořit i raw dezerty. A co to bylo za podzim bez štrůdlu se spoustou šťavnatých jablek s vůní skořice? Samozřejmě jsem ho musela "upéct" (rozuměj usušit).

Stačí rozmixovat 2 jablíčka, 2 banány, 2 lžíce lněného semínka a skořici dle chuti na jemno. Poté rozetřít na sušící tác s vložkou na tekuté suroviny a sušit asi 24 hodin na 42°C. Usušenou placku opatrně sloupnete, naplníte nastrouhanými jablíčky se skořicí a medem, srolujete a můžete s radostí mlsat (a bez výčitek!).






Cena není žádná sláva, takže si myslím, že jen tak obyčejný člověk si ji nepořídí. Ale pokud se mezi vámi vyskytuje nějaký nadšenec do zdravé výživy a především živé stravy, která je bohatá na enzymy a vitamíny, a má rád raw pokrmy, ať už se jedná o různé placky, krekry, palačinky, chleby nebo nějaké dezerty, rozhodně vám doporučuji našetřit si a tuto věcičku si pořídit. Je to pecka, kterou budete milovat!


Přeji krásný zbytek dne ♥




Zdroje informací:
http://www.atranet.cz/infracervena-susicka-yden-ci-ir-d5-4vlozky
http://www.lifefood.cz/clanek/items/revoluce-v-suseni-potravin.html



1 komentář:

  1. wow, to je pecka, ani sem netušila, že něco takovýho existuje. Pořád jsem toužila po Excaliburu, ale tenhle stroj vypadá ještě daleko líp :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji všem za komentáře! :)