úterý 13. června 2023

Kombucha - lahodný elixír života

Kombuchu piji pravidelně asi tři roky, a tak mě napadlo nastudovat o ní trochu více informací a napsat o ní článek. Pokud jste ji ještě nikdy nepili, rozhodně na nic nečekejte a vyzkoušejte.


OSVĚŽUJÍCÍ AROMATICKÝ NÁPOJ S PŘÍRODNÍ LÉČIVOU SILOU


KOMBUCHA


Každodenní nápoj pro očistu těla a mysli i povznesení ducha.

Kombucha vzniká pomocí houbovité rosolovité hmoty, která se všeobecně označuje za houbu, ale ve skutečnosti je to symbióza několika druhů kvasinek rodu Saccharomyces a octových bakterií Bacterium xylinum a Bacterium gluconicum. Pokud se tato "houba" vloží do cukrem oslazeného čaje na dobu asi jednoho týdne, vyvolá v něm kvasný proces.

Tomuto nápoji se přisuzuje značné množství pozitivních vlastností: prý dodává sílu medvěda, prodlužuje život, činí člověka mladým, vitálním a krásným a údajně pěkně zatápí nemocím.

Nápoj pro posílení, asijská zázračná medicína, přírodní elixír krásy, jemný pomocník při očistě těla - kombucha měla vždy svá jména a přirovnání, aby dala poznat, čím vskutku je. Její účinky odedávna oceňují a vyhledávají mnohé národy. Je prastarým lidovým a domácím lékem.



HISTORIE

Kdo kombuchu objevil jako první a který národ ji používal nejdříve, není jasné. Kolem jejího vzniku je mnoho pověstí.

Ve staré Číně byla kombucha uctívána jako dar bohů. Přinášela dlouhý život a čarovné síly. Už v dobách dynastie Chan před 2000 lety se z ní připravoval chutný nápoj.

V Japonsku ji zase znali kolem roku 400 př.n.l., kdy trpěl japonský císař Inkjó bolestmi žaludku. Doslechl se o korejském lékaři jménem Kombu, který měl údajně zvláštní léčitelské schopnosti. Ten císaře prohlédl a předepsal mu kvasný čaj. Císaři se po několika dnech udělalo mnohem lépe a od té doby se tomuto nápoji říkalo "kombu-cha" (cha - japonský výraz pro čaj).

Ruská pověst zase vypráví o jedné cestovatelce, která putovala do ruského Kargasoku. Tam se setkala s mnoha staršími lidmi, kteří překypovali vitalitou. Obličej měli téměř bez vrásek a rýh. Podělili se s ní o své tajemství: do čaje si prý přimíchávají zvláštní houbu a denně vypijí alespoň dvě sklenice.




Jak vzniká nová houba?

Jestliže čajová houba přijde do kontaktu s roztokem z čaje a cukru, dochází k rozmnožování mikroorganismů, a to ne výtrusy, jako u vlastních hub, ale většinou dělením (pučením). Tím po celé ploše povrchu tekutiny dorůstá plochá, rosolovitá hmota do vrstev. Má stejné obrysy jako nádoba, ve které žije.


Cukr?!

Ano, bílý cukr je nezdravý a měli bychom se mu vyhýbat, ale pro čajovou houbu je nezbytný pro život. Během fermentace se však přemění na kyselinu mléčnou a alkohol. Takže když se toho za několik dní napijete, už téměř žádný cukr nebude obsahovat, protože ten zkvasil na alkohol.


Nahradit cukr medem?

Pokud se snažíte žít zdravěji a chcete nahradit cukr medem, nedoporučuji to. Med má silné dezinfekční účinky a může houbu usmrtit. Ale jak už jsem psala, cukr se během fermentace promění, takže není důvod se ho v tomto případě bát.


Chuť

Každá kombucha chutná jinak. Chuť závisí na druhu čaje, množství cukru a na délce a teplotě kvasného procesu. Také roli hraje i například světelná intenzita, prostředí v místnosti a materiál kvasné nádoby.


ÚČINNÉ LÁTKY

Podrobnou chemickou analýzou bylo dokázáno, že nápoj z kombuchy obsahuje mnoho biologicky cenných látek, které z antibiotického pohledu mají očistné účinky.

Kombuchová kultura v průběhu fermentace spotřebovává živiny z čaje, cukru a kyslíku a vytváří tak látky, které z antibiotického pohledu mají očistné účinky. Jsou to organické kyseliny, bílkovinné enzymy a enzymy štěpící uhlohydráty, vitamíny, minerální látky, kvasinky, polysacharidy, kofein a alkohol.

Z organických kyselin to je například kyselina glukuronová, která na sebe váže škodlivé a odpadní látky nahromaděné v těle a odvádí je s močí z těla ven. Takto pročišťuje organismus, povzbuzuje správnou funkci imunitního systému a látkovou výměnu. Napomáhá také odbourávání cholesterolu.

Jako další organické kyseliny jsou kyselina glukonová, kyselina L-mléčná, kyselina uhličitá, kyselina usnová, kyselina listová, kyselina citrónová a jablečná.

Z vitamínů to je B1, B2, B3, B6, B12 a C.

Množství alkoholu v kombuše je 0,5-1%, takže je zcela neškodný. Alkohol a oxid uhličitý, který se tvoří souběžně s alkoholem, dodávají nápoji jeho perlivou svěžest.


LÉČIVÉ ÚČINKY KOMBUCHOVÉHO NÁPOJE

  • Všeobecně posiluje imunitní systém
  • Působí jako vynikající detoxikační prostředek
  • Prohlubuje spánek
  • Uklidňuje
  • Zlepšuje činnost ledvin
  • Má protialergické účinky
  • Zlepšuje trávení
  • Má protirevmatické účinky
  • Příznivě ovlivňuje činnost srdce, celkový stav cév a funkci krevního oběhu
  • Povzbuzuje mozkovou činnost
  • Příznivě působí při kožních chorobách
  • Má protisklerotické účinky
  • Zlepšuje tvorbu krve a přispívá k normalizaci krevního obrazu
  • Má prokazatelné antibiotické účinky proti bakteriím a virům
  • Zlepšuje stav vaziva
  • Je výživou chrupavčitých tkání a posiluje tvorbu nového kloubního mazu
  • Zlepšuje stav sliznic a očního sklivce
  • Zlepšuje látkovou výměnu
  • Prohlubuje činnost žláz s vnitřní sekrecí, včetně žláz pohlavních
  • Zlepšuje činnost základních smyslů
  • Podporuje regeneraci nervové soustavy
  • Zlepšuje stav a funkci prostaty
  • a mnoho dalších pozitivních účinků

Zdroj: Anita Heßmann-Kosaris, Zázračná kombucha




Kombucha harmonizuje náš organismus: reguluje trávení, pomáhá při zácpě, aktivuje látkovou výměnu, zbavuje tělo jedovatých látek a posiluje imunitní systém proti virům a bakteriím. Je tedy vhodným doplňkem stravy při potížích vzniklých v důsledku špatné výživy, nedostatku pohybu, stresu a celkové zátěže.


Kolik toho vypít?

Nejčastěji se doporuče vypít 3 sklenice denně. Je ale možné vypít i větší množství, zvláště při horším zdravotním stavu.

Při pití je vhodné jednou za čas udělat menší přestávku, aby si organismus na to nezvykl a neztratil se tak účinek. Ideální je udělat si přestávku na 1 týden asi za 2 měsíce.




Kde sehnat kombuchu?

Pokud si chcete začít připravovat tento skvělý nápoj doma, je nutné někde sehnat "základní startovací kulturu", nebo-li houbu. Pokud máte nějaké známé, kteří ji "pěstují", tak je zkuste požádat a pokud se mezi nimi nevyskytuje žádný kombuchový "pěstitel", tak na internetu nebo facebooku jsou různé inzerce, kde lidé nabízí kombuchu. A pokud jste někdo z Olomouce, tak mi můžete napsat na e-mail, který máte vpravo a já vám ráda kombuchu daruji :-) .


Jaký čaj použít?


Černý čaj

Z čerstvě natrhaných čajových lístků se speciální metodou odejme voda a pak se uvadlé lístky srolují a nakonec fermentují. Během tohoto procesu se uvolňuje velké množství kofeinu a esenciálních olejů. Černý čaj je pro kombuchu nejvhodnějším prostředím.

Pro kombuchu je také skvělý čaj Puerh, který je připraven z černého čaje dodatečnou fermentací. Charakteristická je tmavší barva a nasládle zemitá chuť. Je velmi prospěšný zdraví.

Zelený čaj

Zelený čaj pochází z věčně zelené rostliny Camellia sinensis jako černý čaj, jen s tím rozdílem, že během výroby nedochází k fermentaci čajových lístků. Po jeho sklizni se lístky zpracovávají napařováním pod tlakem. Tím jsou zachovány cenné látky.

Rooibos

Tento (ne)čaj z afrického červeného keře je velmi lahodný a přirozeně nasládlý, s Puerhem můj kombuchový favorit! Více o rooibosu si můžete přečíst v mém článku.


Bylinky

Kombuchu můžete také vytvořit z bylinek, ale doporučuji spíše bylinky používat jako doplněk k černému či zelenému čaji, protože neobsahují potřebné látky pro růst houby a také většina bylinkových čajů obsahuje vysoké procento esenciálních olejů a zvýšené množství fenolů. Tyto sloučeniny působí baktericidně, což znamená, že ničí bakterie, a tak mohou ovlivnit bakteriální složku čajové houby.

TIP: Oblíbená je kombinace kopřivy a zeleného čaje.






Já rozhodně pro začátek doporučuji dělat kombuchu z černého čaje nebo čaje Pu Erh, jednak z důvodu náročnosti na "pěstování" a také kvůli chuti. Chuť je více sladká a velmi lahodná. Kdežto u zeleného čaje je chuť vždy kyselá a více octová.

Rozhodně je lepší dělat čaj ze sypaného čaje a ne z nálevových sáčků.


Litr kombuchového nápoje obsahuje nanejvýš 60-150 kcal.


OBLÍBENÉ KOMBINACE:

Pu erh + rooibos
Pu erh + kustovnice čínská
Gunpowder + kopřiva
Pu erh + šípek
Bílá pivoňka
Maté rancho




Návod na přípravu

Z pomůcek budeme potřebovat:

- 4 litrová sklenice (od okurek) - jestli máte menší, přizpůsobte množství ingrediencí
- velký hrnec (např. 6 litrový)
- plastový cedník - NE kovový
- vařečka
- ubrousek
- gumička

Ingredience:
- 3,5 litru vody
- 270g cukru (bílý)
- 3 lžíce čaje


1. Do hrnce dáme vodu a odměřené množství cukru. Přivedeme k varu.
2. Jakmile voda začne vařit, čekáme 5 minut a poté odstavíme.
3. Přidáme 3 lžíce čaje a necháme louhovat několik minut, klidně i hodinu (čaj je pak silnější, ale vůbec to nevadí). Často nechávám čaj louhovat až do zchladnutí.
4. Přelijeme přes sítko do sklenice.
5. Do vychladlého čaje vložíme houbu a živný roztok (nápoj z předešlé várky).
6. Na hrdlo dáme ubrousek a gumičkou upevníme tak, aby se do nádoby nedostaly žádné nečistoty, popř. hmyz.
7. Sklenici umístíme na místo, kde nesvítí slunce. Prudké sluneční světlo škodí.
8. Necháme kvasit 10 dní při pokojové teplotě.
9. Houbu vyndáme ze sklenice a dáme do hrníčku, zalijeme trochou kombuchy (asi 300 ml) a zbytek přelijeme přes sítko (ne kovové!) do konvice či nějaké láhve. A můžeme popíjet.
10. Hrníček s houbou a živným roztokem schováme na další várku kombuchy.

Na dně sklenice se vytvoří usazenina, kterou můžeme nechat v nádobě, ale přibližně jednou za 4 týdny ji vypláchněte pod tekoucí vodou.

Houbu je také vhodné jednou za čas opláchnout, zejména když se na ní vytvořily černé flíčky, což jsou její výtrusy.

Skladování

Nápoj z kombuchy skladujeme v lednici, aby se v tom nevytvářela nová "houba". Už mám vyzkoušeno, že když jsem nechala kombuchový nápoj v konvici asi tři dny v pokojové teplotě, začali se tam vytvářet takové cucky, takže jsem to pak musela znovu přelívat přes sítko. Chlad zpomaluje vytváření nové houby.


Důležité! Během přípravy kombuchového nápoje je velmi důležitá čistota.

Nejideálnější je skleněné nádobí. V žádném případě nesmí kombucha přijít do styku s mědí, hliníkem nebo jiným kovem.



Pokud máte jakékoliv dotazy, určitě napište do komentářů a já se na ně pokusím co nejdříve odpovědět.

P.S. Při psaní tohoto článku jsem dohromady vypila něco málo přes dva litry kombuchy.



Zdroje informací:

Heßmann. Zázračná kombucha. Fontána. 2002. 160 s. ISBN: 80-86179-81-8
Sesterhenn. Kombucha. 1. vydání. Praha: Ottovo. 2001. 48 s. ISBN: 80-7181-556-X
http://www.kombuchatea.co.uk/how-much-kombucha-should-i-drink/
http://www.kombucha-kefir.wz.cz/ko_napsano.html
http://www.kombucha.wbs.cz/
http://www.westonaprice.org/translations/flavored-kombucha-a-home-brewers-guide-czech-translation/
http://www.culturesforhealth.com/learn/kombucha/kombucha-ingredients/
http://www.kombucha.wbs.cz/Druhy-caju-pro-kombuchu.html


Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji všem za komentáře! :)