neděle 17. ledna 2016

Chai Masala Milk - indický kořeněný nápoj

Kouzlo chai masala jsem objevila teprve nedávno a hned jsem si ho oblíbila. Ze začátku jsem si kupovala už hotový chai v čajových pytlících od značky Sonnentor, který stačilo pouze zalít vroucí vodou. Pak jsem ale si domů pořídila potřebné ingredience a teď si ho míchám podle chuti.


 Chai Masala (též Yogi Tea, Dátá Masala, nebo jen Masala)

"Chai" v překladu znamená "čaj", masala je koření, takže "Chai Masala" by se dalo přeložit jako "kořeněný čaj". Kromě čaje a koření se do něj dává i mléko a nějaké sladidlo. Dokáže pořádně prohřát organismus a posílit imunitu.

Je složité říci jaké koření a v jakém poměru je správné, protože na každém místě v Indii mají jiný zvyk pro přípravu tohoto čaje. Například v západní Indii vůbec nepoužívají hřebíček a černý pepř. V Kašmíru zase místo černého čaje používají čaj zelený. V Bhópálu zase přidávají špetku soli.





Jisté ale je, že základní složku vždy tvoří zázvor a kardamon. Pak, jak už jsem zmínila, každá země či rodina si přidává další koření podle sebe, jako například skořice, pepř, badyán, fenykl, muškátový oříšek a další. Další nedílnou součástí je černý čaj. Většinou je to Assam, protože musí být silný, aby byl cítit a jeho chuť nepřebilo ani koření, ani sladidlo. Jako sladidlo se často přidává cukr (bílý či hnědý) nebo med. Záleží na člověku, co sám preferuje. Co se týká mléka, tak v Indii se často používá mléko buvolí, v západních zemích mléko kravské či sójové. Já nejčastěji používám rýžové.

Černý čaj Assam
Mé nejoblíbenější mléka ♥

Tento indický nápoj byl dříve vnímán jako lék, nicméně dnes je spíše považován za pochutinu. Pro mě znamená chai masala něco úžasného. Miluji tu kořeněnou chuť, lehce oslazenou medem a zjemněnou mlékem. Také miluji Indii jako takovou, indickou kuchyni, indickou kulturu. Jednou bych se tam chtěla podívat.


RECEPT na 500 ml:

300 ml vody
kousek zázvoru
4 tobolky zeleného kardamonu
1 tyčinka skořice
1 badyán
8 větviček hřebíčku
200 ml mléka (rýžové, mandlové, sójové, kravské či jakékoliv jiné)
1 čajová lžička černého čaje (Assam)

Postup:

Zázvor oloupeme a nastrouháme, kardamon a badyán v hmoždíři rozdrtíme.
Skořici, badyán, kardamon, zázvor a hřebíček dáme do vody, přivedeme k varu a krátce povaříme.
Necháme 5 minut louhovat.
Přidáme mléko, opět přivedeme k varu, vypneme a přidáme černý čaj.
Necháme louhovat 3 minuty.
Scedíme, osladíme, přičichneme si k té skvělé kořeněné vůni a popíjíme.



Chai Masala má spoustu příznivých účinků na naše tělo. Má antibakteriální účinky, působí proti rakovině, posiluje imunitu, pomáhá při nachlazení, kašli, bolesti v krku a zánětům. Podporuje trávení a vylučování, čistí také krev. Pomáhá proti slabosti a únavě, prospívá mozkové činnosti a přináší úlevu při bolestech hlavy. 


Jaké jsou Vaše zkušenosti s tímto čajem? Už jste ho někdy ochutnali? A chutnal? 


Přeji krásný zbytek dne,
Michelle M.

1 komentář:

  1. Tak to zní neskutečně lákavě ! Stačí mi jen sehnat kardamon a můžu začít. :D Což je teda nadlidský úkol v tom našem pidi městečku. :D Ale jednou vyzkouším. :-)

    OdpovědětVymazat

Děkuji všem za komentáře! :)