úterý 12. července 2016

Rostlinné proteiny Plantforce od Third Wave Nutrition

Krásný den Vám přeji.

Po dlouhé době přicházím opět s článkem, tentokrát s recenzí. Měla jsem možnost otestovat nové rostlinné proteiny od značky Third Wave Nutrition, takže jdeme na to.



Third Wave Nutrition je dánská firma, která se zabývá výrobou přírodních rostlinných proteinů pro podporu zdravého životního stylu. Rostlinné proteiny jsou lehce stravitelné a bez alergenů. Jsou vhodné pro každého, především pro vegany. Jsou netepelně upravené, proto jsou vhodné i pro příznivce raw stravy.



Bílkoviny se účastní produkce hormonů, enzymů a protilátek. Správně zformované hormony mají zásadní důležitost pro celou řadu funkcí: za všechny jmenujme jen opravu svalů a jejich zachování během námahy. Jedním z úkolů enzymů je extrahovat z potravy živiny, aby je tělo mohlo využít. Protilátky jsou zodpovědné za ochranu těla před bakteriemi a virovými infekcemi, a tvoří se po požití bílkovin. Proteiny se však nejvíc oceňují jako základní stavební látka tkání: dodávají potřebný materiál k tomu, aby byla poničená svalová hmota po opravě ještě silnější. Když se bílkoviny dají dohromady se sacharidy, poskytnou unavenému svalu více energie než samotné sacharidy.

Brendan Brazier, Vegan v kondici





RÝŽOVÝ PROTEIN je získaný z hnědé rýže a jedná se o 90% čistý protein na rostlinné bázi. Neobsahuje alergeny jako jsou mléčné výrobky, sója, pšenice či lepek a je díky své hypoalergenní povaze přátelský i k alergiím náchylným jedincům. Obsahuje všechny esenciální aminokyseliny.

SYNERGY PROTEIN má vyrovnaný profil všech esenciálních aminokyselin i vysokou míru zastoupení větvených aminokyselin (BCAA). Obsahuje kompletní proteiny na rostlinné bázi extrahované z rýže, hrachu a konopí. Díky tomu je vhodný i pro ty, kteří žijí aktivním sportem spojeným s potřebou proteinové suplementace. Neobsahuje alergeny jako jsou mléčné výrobky, sója, pšenice a lepek. Je snadno stravitelný i pro ty, kteří trpí občasnými trávicími problémy spojenými s konzumací proteinů na mléčné bázi.




Dostala jsem tři testovací vzorky: rýžový protein s příchutí vanilky a čokolády a synergy protein bez příchuti. Všechny jsem vyzkoušela smíchané pouze s vodou, abych zjistila, jak chutnají samotné. Později jsem je vyzkoušela smíchané s rostlinným mlékem nebo přidávala do smoothies.


PLANTFORCE RÝŽOVÝ PROTEIN VANILKOVÝ



Složení: protein z hnědé rýže 95%, zahušťovadlo (xanthan), přírodní vanilkové aroma, sladidlo (stéviový výtažek).


Nutriční údaje ve 20g:
Energie: 307 kJ / 72 kcal
Tuk: 0,5g, z toho nasycené mastné kyseliny 0,2g
Sacharidy: 1,0g, z toho cukr 0,1g
Vláknina: 0,9g
Bílkovina: 16,6g
Sůl: 0,00g

Cena za 800g balení: 1 029,-


Hodnocení:
Jako první jsem vyzkoušela vanilkový rýžový protein. V shakeru se dobře rozpustil a vytvořil větší pěnu, která mi ale vůbec nevadí. Po první ochutnávce mě moc nezaujal, ale když jsem se napila podruhé, tak to bylo lepší a nakonec jsem zjistila, že to vlastně vůbec není špatný. Má jemně sladkou vanilkovou chuť. A pokud si ho dáte se sójovým (či jiným rostlinným) mlékem, získáte skvělé vanilkové proteinové mléko.




PLANTFORCE RÝŽOVÝ PROTEIN ČOKOLÁDOVÝ



Složení: protein z hnědé rýže 85%, odtučněný kakaový prášek 10%, zahušťovadlo (xanthan), přírodní aroma, sladidlo (stéviový výtažek).

Nutriční údaje ve 20g:
Energie: 302 kJ / 71 kcal
Tuk: 0,8g, z toho nasycené mastné kyseliny 0,4g
Sacharidy: 1,1g, z toho cukru 0,1g
Vláknina: 1,7g
Bílkovina: 14,9g
Sůl: 0,04g

Cena za 800g balení: 1 029,-

Hodnocení:
Jako další jsem vyzkoušela rýžový čokoládový. Ten se v shakeru také dobře rozpouští, při pití necítím žádnou pískovou konzistenci. Narozdíl od vanilkového nevytváří téměř žádnou pěnu. Co se týká chuti, má jemnou čokoládovou chuť, není vůbec přeslazený. Řekla bych, že ze všech tří mi tento chutná nejvíce. No jo no, čokoláda. A rozmixované s banánem a rýžovým mlékem je to TOP.

TIP: Smíchejte rýžový čokoládový protein s trochou vody a datlovým sirupem (nemusí být, ale dodá tomu ještě lepší chuť) do krémové konzistence a pak tím polijte nakrájené banány, mňam! Skvělá svačina.



PLANTFORCE SYNERGY PROTEIN NATURAL



Složení: protein z hnědé rýže 50%, hrachová bílkovina 40%, organický konopný protein 10%

Nutriční údaje ve 20g:
Energie: 324 kJ / 77 kcal
Tuk: 1,3g, z toho nasycené mastné kyseliny 0,4g
Sacharidy: 0g, z toho cukr 0g
Vláknina: 0,8g
Bílkovina: 16g
Sůl: 0,46g

Cena za 400g balení: 495,-
Cena za 800g balení: 1 029,-

Hodnocení:
A jako poslední jsem vyzkoušela synergy protein bez příchuti. Ten se také v shakeru se dobře rozmíchává a jako bonus vytváří krásnou pěnu připomínající cappuccino. Po pár minutách se ale začne usazovat, takže je dobré ho vypít co nejdříve, nebo pak znovu roztřepat. Chuťově je na tom hůř, ale vzhledem k tomu, že je to jen rýže, hrách a konopí, je to přijatelné. Abych pravdu řekla, tak chuť jsem čekala mnohem horší, takže nakonec na tom vlastně není tak špatně. Pokud ho nepijete jen tak samotný, ale s něčím, tak je to mnohem lepší.

TIP: Když rozmixujete mražený banán, rostlinné mléko, synergy protein natural a nepražený kakaový prášek, vznikne vám skvělý osvěžující proteinový nápoj.


ZÁVĚR:
Všechny tři proteiny se dobře rozpouští a po vypití necítím žádnou pachuť nebo pískovou konzistenci, která by mě škrábala na jazyku nebo v krku. Největší pěnu dělá vanilkový protein, pak natural. Synergy protein se po pár minutách začne usazovat, takže je třeba ho znovu protřepat nebo nejlépe vypít hned. Co se týká chuti, tak s žádným jsem neměla příliš velký problém, všechny jsem v klidu vypila. Nejhorší na tom je protein natural, ale vzhledem ke složení, je to pochopitelné. Pokud je smícháte s rostlinným mlékem, tak chutnají mnohem lépe. A pokud k tomu ještě přidáte banán, tak si pořádně pochutnáte.

Jsem moc ráda, že jsem měla možnost ochutnat tyto nové proteiny a děkuji za poskytnutí testovacích vzorků. Rozhodně plánuji, že si je někdy koupím ve větším balení.


Více informací naleznete na oficiální stránce Third Wave Nutrition



Mějte se krásně, užívejte si léto a brzy přijdu s dalším článkem :)


Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji všem za komentáře! :)